Samfund, historie og slægtsforskning | Odense Bibliotekerne

Digitale tilbud fra Netbiblioteket

Hvis du bor i Odense Kommune og er indmeldt som låner på Odense Bibliotekerne, har du mulighed for at læse e-bøger, aviser, magasiner, artikler og andre netmedier. Det meste af indholdet i netbiblioteket kan bruges hjemmefra. I enkelte tilfælde skal du befinde dig på biblioteket for at få adgang. Hvis du bor i en anden kommune, kan du altid komme ind og bruge netbiblioteket fra Odense Bibliotekernes publikumscomputere, eller besøge biblioteket i din hjemkommune og undersøge, hvilke online tjenester de tilbyder adgang til.

Fra 2. januar 2024 har biblioteket skruet lidt ned på det digitale tilbud på bl.a. eReolen og eReolen Go!. Det betyder, at du nu kan låne 2 ebøger og 2 lydbøger om måneden. Vær opmærksom på, at biblioteket også har fået et loft for, hvor mange e- og lydbøger bibliotekets brugere samlet set kan låne digitalt på eReolen og eReolen GO! hver måned. Herudover er der også sket ændringer for Filmstriben.
Læs mere om ændringerne




  • Omfattende database til slægtsforskning. Samler kilder fra hele verden f.eks. fra oplysninger fra amerikanske folketællinger, militære kilder, retslige dokumenter, kirkebøger, immigrationslister, passagerlister m.m. Ca. 56 kildesamlinger fra Danmark.
  • arkiv.dk indeholder fotos og andet arkivmateriale fra mere end 580 danske lokal- og stadsarkiver samt et mindre antal specialsamlinger. Hjemmesiden drives af de danske arkiver i fællesskab igennem Sammenslutningen af Lokalarkiver.
  • Danmarkshistorien.dk er et online historieleksikon og digital historiebog med fokus på artikler og historiske kilder i bl.a. i form af film- og lydklip. Siden dækker dansk historie og er velegnet til studerende, undervisere og historieinteresserede.
  • På Danske Taler kan du finde en bred vifte af danske taler, på tværs af det politiske spektrum, begivenheder og emner. Samlingen rummer taler som er relevante for aktuelle debatter og undersøgelse af historiske begivenheder.
  • Kæmpe onlinebibliotek for akademiske fagbøger. Du har adgang til ca. 200.000 bøger inden for alle emneområder. Bøgerne er primært engelsksprogede men enkelte danske titler fra Universitetsforlagene og Samfundslitteratur forekommer også..
  • Få adgang til ca. 30.000 digitale fagbøger for voksne og studerende på engelsk. Bøgerne er op til 5 år gamle fra store og førende forlag. Der er bøger inden for alle emner. Bemærk at biblioteket først køber bøgerne, når du gerne vil låne dem. Ebook Central Plus er ikke det samme som ebogsbasen Ebook Central Academic.
  • Detaljerede artikler om verdens ni regioner. Information og vejviser til mere end 250 lande og landeområder. Dækker meget bredt inden for emner som politisk, historisk, social, økonomisk udvikling og statistiske oplysninger.
  • Explora er en ny søgeportal med information om alverdens emner til dine skoleopgaver. Du finder stort set det samme indhold i Explora som i artikelbasen MasterFILE Premier .
  • Faktalink er en samling af overskuelige elektroniske artikler om aktuelle og samfundsrelevante emner med bred interesse. Her finder man artikler om alt fra sport, kultur, historie, politik, IT, trends og medier og meget mere.
  • Folkedrab.dk indeholder information og undervisningsmateriale om folkedrab, og kan bruges af både lærer og elever. Hjemmesiden drives af DIIS - Dansk Institut for Internationale Studier.
  • Fynsbibliografien er basen med al væsentlig offentliggjort litteratur, der omhandler Fyn med omliggende øer og fynske forhold. Databasen opdateres løbende.
  • Google Scholar er stor og bred database, som du kan søge i for at finde videnskabeligt litteratur. Ved at have en Google konto kan du gemme dine søgninger og artikler du have fundet, men det er ikke nødvendigt for at bruge siden.
  • Historiensverden.dk er en dansksproget historieportal, der dækker hele verdenshistorien fra oldtiden og frem til det 21. århundrede. Portalen indeholder artikler, leksikonartikler, biografier, billeder og kilder og podcast.
  • HistoriskAtlas.dk er et website og en webapp med interaktive kort over Danmark med tusindvis af fortællinger om alt fra fortidsminder og fredede bygninger til slagmarker og slotte. Her finder du fakta, sagn, billeder og referencer.
  • Kvindekilder giver et stort og bredt blik over kvinders kamp for ligestilling og rettigheder gennem over 100 år i Danmark. Fokus er på de forskellige kvindebevægelser, men også større temaer og enkeltpersoner.
  • Engelsksprogede tidsskrifter i fuld tekst. Dækker næsten alle emneområder. Boganmeldelser, taler, rejseguides, biografier, billeder, kort og flag. Nogle tidsskrifter fås tilbage til 1975.
  • Seismo.dk er et nyhedsmedie til unge, som formidler dagsaktuelle nyheder kort, præcist og letlæseligt. Seismo er også relevant for voksne på voksenuddannelsescentre og sprogskoler.
  • Speaking while female er en talebank med historiske taler fra kvinder i verdenshistorien. Med et stort og varieret katalog kan du finde taler fra kvinder på mange varierede områder. Talerne er enten præsenteret skriftligt, som video eller som lydfil, alt efter tilgængelighed.
  • Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd står bag hjemmesiden VIVE, som har fokus på anvendt forskning og analyse på velfærdsområdet. På siden kan du finde rapporter, videnskabelige artikler, debatindlæg og andre udgivelser om danske forhold indenfor velfærd. Overordnet er indholdets fokus på områderne sundhed, børn, uddannelse, ældre, beskæftigelse, socialområdet, styring, ledelse og effektmåling.
  • Database med henvisninger til litteratur om kønsforskning, feminisme og andre kønsrelaterede emner. Ca. 10% af henvisningerne kan læses i fuld tekst. Egnet for studerende.

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier