EU

Korte nyheder fra EU - juli 2025

Korte nyheder fra EU kommer denne gang omkring lovgivning om invasive arter, EU-flaget og EU-støtte til signalsystem til den fynske jernbane.

Af Thomas L.

Opdatering af liste over invasive arter kan føre til forbud mod mink i EU

 

Siden 2014 har EU haft en lovgivning, som skal forhindre invasive arter i medlemslandene. Lovgivningen indebærer restriktioner på import, salg, avl, dyrkning, udsættelse og hold af dyre- og plantearter, som er identificeret som invasive. Loven kommer også med en liste over de dyre- og plantearter, som er invasive. Listen er opdateret flere gange siden 2014 og i juni måned blev medlemslandene enige om at opdatere listen igen.

 

Det betyder at bl.a. sikahjorten og amerikansk mink er kommet på listen og altså nu opfattes som en invasiv art. Der er en lille bestand af sikahjorte i Danmark og interessen samler sig helt klart om den amerikanske mink. Det er den mink, som bliver avlet med henblik på at bruge pelsen til fremstilling af tøj. Når minken bliver optaget på listen over invasive arter betyder det, at det bliver forbudt at holde og opdrætte mink.

 

Danmark stemte imod forslaget og Jeppe Bruus, minister for grøn trepart, vil forsøge at få en særordning, så eksisterende minkavlsvirksomheder kan fortsætte deres produktion.

 

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø. (2025, 20. 6). Mink kommer på EU´s liste over invasive arter . Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø - nyheder. Lokaliseret den 2. 07 2025 på https://sgav.dk/alle-nyheder/nyheder/2025/jun/mink-paa-invasivlisten

 

Det blå flag med stjernecirklen har 40-års jubilæum som EU-flag

 

I juni måned var det 40 år siden at det blå flag med stjernecirklen officielt blev EU-flag. Forinden var det blevet hejst for første gang ved Berlaymont-bygningen, som huser EU-Kommissionen. Ved samme lejlighed blev EU-hymnen også afspillet. Siden da har EU-flaget stået ved EU-bygninger og i mange lande også hængt på offentlige bygninger. Desuden har det fungeret som logo for EU og indgår i logoer for mange af EU’s forskellige organer.

 

Europe Direct Odense er ikke et EU-organ, men vi bruger også flaget i vores logo (som er udviklet af EU-kommissionen).

 

Flaget har en blå baggrund og en ring af 12 gule stjerner. Stjernecirklen symboliserer enhed, solidaritet og harmoni mellem de europæiske folk. De 12 stjerner er ikke relateret til antallet af medlemslandene men symboliserer perfektion og helhed.

 

Det er lovligt at flage med EU-flaget i Danmark og i øjeblikket er flaget hejst ved hovedtrappen til Christiansborg i anledningen af formandskabet i Rådet for den Europæiske Union.

Kilde:

EU flag | European Union

 

BaneDanmark får støtte til implementering af nyt signalsystem mellem Korsør og Middelfart

Siden 2021 har ”Connecting Europe Facility” (CEF) støttet projekter i EU-landene for at bygge nyt eller opgradere eksisterende infrastruktur med henblik på at fjerne flaskehalse eller bygge bro over manglende led. CEF støtter trafikhåndteringssystemer, innovation, reducering af miljøpåvirkningen, øge energieffektiviteten og forbedring af transportsikkerheden og der er fokus på tværnationale projekter.

 

I en pressemeddelelse fra 3. juli fortæller EU-Kommissionen, at der i denne omgang er uddelt 2,8 billioner euro svarende til knap 21 billioner kroner til 94 projekter. Et af disse projekter er implementering af signalsystem på strækningen mellem Korsør og Middelfart. 

 

BaneDanmark er i gang med at implementere ERTMS (European Railway Traffic Management System), som skal erstatte de gamle signalanlæg og som er et fælleseuropæisk standardsystem for jernbaner. Udover at togpassagerer med det nye system kan undgå forsinkelser pga. signalfejl, færre udgifter til vedligeholdelse af signaler, mulighed for flere tog og højere hastighed, så åbner ERTMS også op for lettere togdrift hen over landegrænser fordi togene ikke skal kunne bruge flere forskellige signalsystemer.

 

Ifølge BaneDanmark går arbejdet på Korsør-Middelfart-strækningen i gang i 2028.

Formålet med at give støtte til forskellige infrastrukturprojekter er at binde jernbanenettet i EU sammen i det såkaldte ”Trans-European Transport Network” (TEN-T), som skal skabe en sammenhængende, effektivt og multi-modal infrastruktur i EU. Multi-modal dækker over at det omhandler både jernbane, indlandsvandveje, skibsruter, have og lufthavne.

Kilder:

Transport infrastructure - European Commission

Fjernbanen | Banedanmark