Forfatterstafet efteråret 2022 | Odense Bibliotekerne

Forfatterstafet efteråret 2022

Foto: Forfatterweb

11 aktuelle forfatterinterviews


Hvad foregår der egentlig op i hovedet på forfatterne? Det kan du blive klogere på, når dette års forfatterstafet dykker ned i 11 aktuelle forfatteres universer hen over efteråret. 

Forfatterweb.dk har interviewet nogle af de største nordiske forfattere lige nu. Hver uge offentliggøres et nyt interview i det, der hedder Forfatterstafet.

Forfatterweb startede i efteråret 2021 en ny tradition, der skulle give nogle af tidens mest populære forfattere et talerør til at fortælle om deres forfatterskab. Forfatterstafetten, som de kalder det, skyder nu deres tredje sæson i gang og byder på en række af dybdegående interviews med 11 nye forfattere.

 

I  2022 efterårets udgave af Forfatterstafetten kan du møde:

Linn Ullmann
– Den prisbelønnede norske forfatter, kulturjournalist og litteraturkritiker. Hendes nyeste værk, ”Pige 1983”, er autofiktivt og svinger imellem nutid og 1983. Romanen er bygget op af brudstykker af hukommelse fra en uges tid alene i Paris som 16-årig, der har sat sine spor i den 55-årige jeg-fortæller.

Anne-Marie Vedsø Olesen
– Trods oprindeligt at være uddannet som læge, foretog hun et markant karriereskift, da hun debuterede med middelalderromanen ”Salernos sol” i 2000. Hendes nyeste værk, ”Vølvens vej – Misteltenen”, er andet bind i hendes serie om vølven Snehild, hvor Snehild denne gang drager til Helheim for at lære om runemagiens gåder.

Rasmus Nikolajsen
– En digter optaget af remix med en legesyg tilgang til ord og grammatiske regler. Hans nyeste værk, ”Måske sjælen”, er en autofiktiv digtsamling, der sætter modstandshistorien centralt i prosadigtene. Samlingen starter under den tyske besættelse med digterens farmor, der flygter ud af køkkendøren og forlader sin lille søn, digterens fremtidige far, der bliver taget af Gestapo og senere sat i plejefamilie.

Marianne Larsen
– Hun beskriver sit eget forfatterskab som en lang fortløbende proces, hvor den ene bog er en forudsætning for den næste. Hendes nyeste værk, ”Den morgen jeg tilfældigvis ikke var et insekt i september”, beskriver en række sanselige barndomserindringer, samtidigt med at det nutidige jeg oplever verden fra sin aldrende krop.

Maren Uthaug
– Som både tegner og romanforfatter er hun provokerende og grænsesøgende, men hun er dygtig nok til at slippe af sted med det. Hendes nyeste værk, ”11%”, fremstiller en fremtidsskildring, der sætter vores samfund i perspektiv. Vi befinder os i et matriarkalsk samfund, hvor mænd bliver set som en trussel mod menneskeheden, og fire kvinders liv bliver vendt på hovedet, da en dreng pludselig kommer til syne.

Cecilie Lind
– En forfatter med et messende sprog, hvor ordene er rytmiske og grafiske enheder, der lader sig flette ind og ud af hinanden. Hendes nyeste værk, ”Pigedyr”, er en kritik af samfundets perverterede fiksering af, og i særlig grad voksne mænds begær efter, den unge pige.

Hanne-Vibeke Holst
– Hun holder ofte et spejl op for det moderne menneske, hvilket gør, at mange af samtidens læsere vil kunne nikke genkendende til hendes værker. Hendes nyeste værk, ”Som pesten”, er en samtidsthriller, hvor både klima- og flygtningekrise hærger og en enorm influenzapandemi, der truer med at udrydde store dele af verdens befolkning, netop er sluppet løs. Senere på året barsler hun med en ny roman, ”Kriger uden maske”, der handler om billedhuggeren Sonja Ferlov Mancoba.

Dennis Jürgensen
– Trods primært at være kendt som børne- og ungdomsforfatter, begyndte han efter 2010 at udgive voksenbøger, da han stødte på flere 30-40-årige fans, der opfordrede ham til det. Hans nyeste (voksen) bog, ”Bloddue”, er anden bog i Teit og Lehmann-serien. Denne gang finder handlingen sted i Nordtyskland, hvor Teit assisterer Lehmann i en sag, der begynder med en ældre kvinde, som er blevet dræbt i sit eget hjem.

Glenn Bech
– En forfatter, der benytter sig af sin psykologiske viden og iboende vrede til at rive traumerne op med roden i et rasende opgør. Hans nyeste værk, ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet”, er et manifest skrevet i oprør mod klassesamfundet, med homofobi og giftig maskulinitet som store temaer.

Jens Andersen
– Hans biografier giver nyt liv til nogle af Danmarks mest læste forfatterskaber og giver os mulighed for at komme helt tæt på de personer, de fleste af os kun kender igennem deres værker. Hans nyeste værk, ”Ditlevsen. En biografi”, er forfatterens andet værk om den markante danske digter. Biografien giver et nuanceret og medrivende indblik i Ditlevsens liv fra ungdomsårene og forfatterskabets start i 1930’erne, gennem hendes fire turbulente ægteskaber og frem til hendes død i 1976.

Kristian Leth
– En alsidig forfatter med en større diskografi end bibliografi. Hans nyeste værk, ”En tid med mirakler”, er andet bind af det, der er tænkt som forfatterens erindringstrilogi. De korte kapitler er navngivet med datoer og indeholder hverdagsskildringer, der kombineres med alt fra fragmenter af drømme, tanker om historiske begivenheder og bibelfortællinger til refleksioner over kærligheden.

 

Du kan følge med i de spændende samtaler mellem forfatterne og litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidbjerg på Forfatterwebs hjemmeside. Foreløbigt er halvdelen af forfatterne blevet interviewet og resten vil blive lagt op løbende.

Du finder Forfatterstaffet lige her.

 

 

 



Af: chgem

Udgivet: Torsdag 27. oktober 2022 • Opdateret: Torsdag 27. oktober 2022

Spar strøm og CO2

Når du bruger vores hjemmeside, kan du mindske strømforbrug og dermed CO2-udledning ved at gøre to ting:

  1. Vælg "Brug mørke farver": Nogle skærme bruger mindre strøm, når de viser mørk baggrund.
  2. "Skjul medier" (billeder og video): Hvis du undlader at indlæse billeder og videoer, sparer du strøm, da mere datatrafik er lig med mere strøm.

Du kan altid ændre indstillingerne igen 😉

Se mere om bibliotekets arbejde med FN's 17 verdensmål

Brug mørke farver
Skjul medier