Forbudte bøger
Gennem tiden er adskillige bøger blevet forbudt, og også i dag findes der censur i mange lande. I USA forbydes især bøger, der handler om køn og identitet.
Af Christa G.
Stadig flere bøger forbydes, og derfor er kampen for ytringsfriheden højaktuel. Når bøger betragtes som farlige, peger det i høj grad på litteraturens kraft og ordenes magt.
Kampagne om forbudte bøger
PEN og foreløbig mere end 45 danske biblioteker og andre aktører sætter med kampagnen #ForbudteBøger i oktober fokus på det stigende pres mod ytringsfriheden. Kampagnen skal skabe debat om censur og forbudte bøger gennem udstillinger, oplæsninger og foredrag og forklare hvor, hvornår og hvorfor en lang række bøger er eller har været forbudte.
”Bogforbud er en global udfordring og truer ikke mindst børn og unges frihed til at læse, lære og forestille sig, hvad de vil", siger præsident for Dansk PEN Mads Julius Elf.
Censur - også i Vesten
Kampagnen vil skabe opmærksomhed på, at censur ikke kun foregår i autoritære stater som Belarus, Kina og Algeriet, men også i Vesten.
I Sverige kan Jakob Martin Strids bog "Mustafas kiosk" ikke købes, da den betragtes som islamofobisk. I England er halvdelen af skolebibliotekarerne blevet bedt om at fjerne ungdomsbøger om LGBTQ+.
Forbudte bøger i USA
I USA forbydes flere og flere bøger, der kredser om køn, identitet og religiøs fanatisme og også bøger, der kritiserer raceproblematikker.
Fantasyklassikeren "Det gyldne kompas" af Philip Pullman er fjernet fra mange skoler, da nogle ser den som blasfemisk. Harry Potter-bøgerne er også blevet forbudt på en del skoler og biblioteker. Kritikere mener, at serien promoverer satanisme og gør grin med kristendommen.
LGBTQ+, vold og minoriteter
Ocean Vuongs roman "Vi er kortvarigt smukke her på jorden" er en af de bøger, som har mødt censur i USA på grund af dens skildring af seksualitet, LGBTQ+, stofmisbrug og vold. Det er en smertefuld fortælling om krig, klasse og minoritetsgruppers brutale vilkår.
Overgreb og racisme
Maya Angelous selvbiografiske bog "Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur" er blevet forbudt på flere amerikanske skoler på grund af dens diskussion af seksuelt misbrug og racisme. Bogen giver en essentiel forståelse af den amerikanske borgerrettighedsbevægelse, som Maya Angelou selv var aktiv i.
Kritik af abortlove
“I had thought America was against totalitarianisms. If so, surely it is important for young people to be able to recognize the signs of them. One of those signs is book-banning. Need I say more?”
Citatet er af Margaret Atwood, da "Tjenerindens fortælling" blev forbudt i Texas. Bogen blev bandlyst på grund af den dystopiske fremstilling af et samfund, hvor kvinder reduceres til fødemaskiner, og den er blevet læst som en kritik af de amerikanske abortlove.
Omtaler af over 150 bøger
I forbindelse med PEN's kampagne kommer der omtaler af over 150 bøger i dansk oversættelse, der er eller har været ramt af forbud eller censur.
Læs mere om kampagnen, der finder sted den 5.-12. oktober 2025, samtidig med markeringen i Norge og Sverige. Banned Books Week har været afholdt i USA hvert år i september siden 1982.