Lydstudiet på Musikbiblioteket

Lydstudiet er et af Musikbibliotekets mange tilbud til brugerne. Det er et digitalt indspilningsstudie med mulighed for at indspille og mikse i to af de mest tilgængelige indspilningsprogrammer, der findes.

Udstyr i lydstudiet
Foto: Odense Bibliotekerne
Udstyr i lydstudiet
Foto: Odense Bibliotekerne

Om Lydstudiet

Odense Musikbilioteks Lydstudie henvender sig til alle, der har lyst til at kaste sig ud i at bruge computerbaseret indspilningsudstyr.

Studiet er et godt demo-studie, der giver dig mulighed for at indspille dine sange, musikalske idéer -  din podcast eller dit rap. Det er gratis for alle borgere i Odense Kommune at benytte lydstudiet, man skal blot være oprettet som bruger af Odense Bibliotekerne. Formålet med Lydstudiet er at udbrede kendskabet til indspilning - at oplyse, motivere og give det værktøj til alle interesserede brugere af biblioteket.

Lydstudiet har med opdateringen af udstyr mistet nogle af de features, der var med det gamle udstyr. Til gengæld er studiet blevet nemmere at bruge til simple indspilninger og indspilning af podcast, og vi vil løbende forsøge at udvide mulighederne for fx. indspilning med MIDI eller nye plugins.

Booking
Du kan booke lydstudiet telefonisk, ved direkte henvendelse eller ved at skrive til musikbibliotekar Jonas, hvis mail står længere nede. Du får adgang til Lydstudiet ved at henvende dig i betjeningen på 2. sal. Her skal du være oprettet som låner for at kunne låne nøglen til Lydstudiet. Første gang du skal bruge studiet, kræver det at du får en kort introduktion til studiet af en musikbibliotekar. Medbring gerne en USB-pind eller ekstern harddisc, så du kan tage dine projektmapper med dig. Computerens harddisk vil rutinemæssigt blive formateret, så det er vigtigt at du kan tage dine projekter med dig hvis du ikke vil miste filerne.

Tider for booking

Hverdage:
10:00-12:00
12:00-15:00
15:00-18:00

Lørdag:
10:00-12:00
12:00-15:00

Hvis du har nogle spørgsmål vedrørende lydstudiet, er du velkommen til at kontakte musikbibliotekar Jonas på følgende mailadresse:

jogvi@odense.dk

 

Introduktion til lydstudiet

Icon Description

Kort overblik over mulighederne i Lydværkstedet


Indspilning

 Vi tilbyder lige nu at man kan lave simple demoindspilninger eller optage rå spor til sin podcast. Trommer og tangenter kan komponeres og indspilles gennem MIDI, og vi arbejder også på at få flere plugins til indspilningsprogrammet Reaper, så der er flere muligheder for miks og effekter i programmet.

 

Hvilket udstyr har vi? 

Lydstudiets hjerte er en PC med Windows 11, der indeholder indspilningsprogrammerne Reaper og Audacity. Denne PC er tilsluttet et Focusrite Clarett+ 8Pre lydkort, som er den enhed, du indspiller din musik igennem.

Reaper er et billigt og meget fleksibelt program som kan dowloades gratis til brug derhjemme, men ellers også erhverves med en billig licens som er en engangsbetaling. Reaper kan mange af de samme ting som de mere berømte programmer (Studio One, Pro Tools m. fl.), og har utrolig god community support - det vil sige at du kan få svar på mange af dine spørgsmål i fora online, hvor brugerne er gode til at hjælpe hinanden.

Audacity er et meget populært program til at indspille podcasts. Det er utrolig nemt at sætte den op til at indspille to spor med hver sin mikrofon, og den indeholder forskellige værktøjer til at redigere sin indspilning og optimere lydkvaliteten. Vil man indspille mere end to spor, kan det være nødvendigt at indspille med Reaper i stedet.


Kurser/Vejledning

Lydværkstedet er baseret på en idé om, at man lærer bedst ved at gå i gang med et projekt og lære tingene undervejs. Derfor har vi ikke et fast tilbud om egentlige kurser, men vi anbefaler altid at man får en kort introduktion (10 minutter) til brugen af studiet. Her er man altid velkommen til at kontakte Jonas på jogvi@odense.dk


Ofte stillede spørgsmål om Lydværkstedet

Spørgsmål:

Har Lydværkstedet færdige 'karaoke-numre' som man kan synge hen over, eller kan det lade sig gøre at fjerne sangstemmen fra en eksiterende optagelse?

Svar:

Nej, Lydværkstedet henvender sig primært til musikere, der selv spiller instrumenter. Så sangere, der ikke spiller noget instrument, må enten alliere sig med musiker-venner, eller evt. indsynge deres sang a capella.

Spørgsmål:

Kan man medbringe et 'rigtigt' trommesæt i Lydværkstedet?

Svar:

Nej, der er ikke plads, og vi har heller ikke de nødvendige mikrofoner til at optage lyden fra et trommesæt på en tilfredsstillende måde. Der står lige nu et jazz-sæt som dog mest egner sig til at øve.
 

Spørgsmål:

Kan man udskrive/redigere noder i Lydværkstedet?

Svar:

Nej, studiet er målrettet til decideret lydindspilning, og muligheden for node-udskrivning er blevet fravalgt for at forenkle den daglige brug af studiet for både brugere og personale.

Vejledende minimumskrav

Icon Description

Vores minimumskrav til brug af Lydværkstedet kan give dig en idé, om du kan lære at bruge udstyret inden for den korte tid, du har til rådighed, når du booker en tid hos os

For at få det fulde udbytte ud af Lydværkstedet anbefaler vi, at du har:

- almindelig erfaring med computere - i vores tilfælde kører Lydstudiets computer med Windows 11.
- mod på til selv at kunne søge vejledninger frem til brug af programmerne. Hvis det ikke virker, og man har tekniske spørgsmål, er man velkommen til at henvende sig til Jonas på jogvi@odense.dk.
- er klar på at lære at indspille selv. Vi har ikke en studietekniker som kan dreje på knapperne for dig; formålet med studiet er at du selv lærer hvordan det virker - og med træning, bliver alt det svære hurtigt nemt!
 
Alle kan bruge Lydværkstedet

Husk, at kravene på denne side kun er vejledende!
Folk helt uden kendskab til musik og computere er velkomne til at booke sig til en introduktion, hvor vi også kan fortælle om nogle af de online ressourcer, man bruge til at dygtiggøre sig. Al lærdom tager tid, og det er ikke sikkert at du komemr hjem med en færdig indspilning samme dag.

Ordensregler i Lydstudiet

Icon Description

Der er en række regler og retningslinier, du skal være opmærksom på, når du låner Lydværkstedet. Hvis du overtræder reglerne, kan du blive udelukket fra at bruge Lydværkstedet.

Generelle regler:

- Brugeren må gerne være professionel, men må blot ikke bruge udstyret til arbejde med primært kommercielt sigte.
- Udstyret må ikke bruges til overspilning af copyright-beskyttet musik fra et medie til et andet.
- Der må dog gerne samples mindre brudstykker fra materiale nævnt under forrige punkt. Ved evt. udgivelse skal man dog respektere reglerne for ophavsrettigheder.
- Udstyret må ikke bruges til kopiering af software!


Praktiske regler:

I Lydstudiet må du ikke:
- Ryge.
- Indtage alkohol eller andre stoffer.
- Spille for åbne døre.
- Lave om på kablingen af studiet      .
- Efterlade rod og affald.
- Efterlade studiet uaflåst.
- Slette programmer eller manipulere med andre indspilningsprojekter/lydfiler end dine egne.
 

Retningslinier vedrørende fremmøde og aflysning af bestilte tider:

Da der er rift om tiden i Lydstudiet, ser vi os desværre nødsaget til i nogle tilfælde at udelukke brugere, der gentagne gange bryder de nedenstående regler for fremmøde:
- Bestil ikke en tid med mindre du er 99% sikker på, at du kan møde op.
- Hvis du alligevel er nødt til at aflyse, så gør det i så god tid som muligt - helst minimum 2 dage før.
- Sygdom accepteres naturligvis som gyldig undskyldning, men giv stadig besked tidligst muligt.
- Hvis du møder op mere end 30 minutter for sent, kan du risikere at miste muligheden for at bruge Lydstudiet den dag. Det hjælper meget, hvis du ringer og siger, at du bliver lidt forsinket.
- Vi planlægger opstartshjælp ud fra en forventning om, at du møder præcist til tiden. Du kan derfor ikke forvente vejledning fra personalet, hvis du møder senere.

Overtrædelse af reglerne kan medføre udelukkelse fra brug af Lydstudiet!